esztergom

   Nem. Nem politizálok. Még most az elején szeretném leszögezni, hogy ez a bejegyzés nem akar semmiféle politikai nézetet tükrözni. Egyéni vélemény, csakis egyéni.

   Esztergom, 2012. 03. 25. szavazás. Hogy mi? Pontosan egy nappal előtte tudtam meg, hogy lesz ilyen, de a hír hallatán egyáltalán nem kellett vérnyomáscsökkentő tablettáért ugranom. Azért, hogy képben legyek gyors rákerestem, hogy miről, minek, miért kell szavazni és most ez jó, vagy nem. Aztán meguntam (úgy... elég hamar). De azért tisztában vagyok a témával.

  A szavazást a három kisebb párt, az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete és a Haladó Esztergomért Egyesület közösen kezdeményezte. Mivel elégedetlenek voltak az elmúlt egy-két év helyzetével, nem oktatlanul. A város lakói 11 kérdésben dönthettek. A kérdések között szerepel például, hogy az önkormányzattal kapcsolatos magánvádas perek költségeinek megtérítése közpénzből ne történhessen (egyértelmű).
  
   Ezen kívül lehetett szavazni mindenféle jóról, nem jóról, rosszról, kevésbé rosszról. Nem sorolom fel, mert nem erről fog szólni ez a bejegyzés. Nem is a város vezetéséről. Valaki aki nagyon ért hozzá és elég okos, az majd kifejti bölcs véleményét róluk, meg az egészről.
Én inkább a szociálisabb részét fognám meg az egésznek és írnám le kevésbé bölcs és okos gondolataim.
  
   Már régóta gondolkodom, hogy kifejtsem, leírjam véleményem arról, amit olvasok, hallok és látok Esztergommal kapcsolatosan. Főként az emberek viselkedésére gondolok itt. Na szóval...
  A szavazás eredménye: 98% igen, de alacsony részvétel miatt nem lett érvényes. 8000 akárhányan mentek el leadni voksukat, (majdnem) 12000 szavazatra lett volna szükség. Miért nem lett annyi, miért nem mentek el? Ez az ami kicsit feltornássza a pulzusom, vagyis majdnem ez.

szavazas

   Már egy ideje hallani lehet Esztergomról, különböző hírportálokon, még országos híradókban is olykor-olykor. De ami engem személy szerint érint amikor azt látom, olvasom közösségi oldalakon, fórumokon, hogy az emberek megállás nélkül szidják az esztergomi vezetőséget meg akit épp lehet. Folyamatos posztolások mennek, hogy “Úr Isten, hogy csinálhatják ezt”, “Már csak ez kellett”, “Ro***na meg az összes” meg ehhez hasonló semmitmondó szövegek. Ez idegesítő, nagyon. Pláne amikor 14-20 év közötti korosztály csinálja ezt, és ezek nagy része egyáltalán nem tudja miért írja ki, azt se tudja mi van, csak hát kell szidni valakit.
(Persze tisztelet a kivételnek, aki fiatalon is nyomon követi az eseményeket és jobbat akar a városnak, a népnek és saját magának. Ezzel nincs gond). Nem hiszem el, hogy nincs jobb dolguk, mint ezt csinálni. Nekem is van ennél sokkal jobb dolgom. Félreértés ne essék, nem azért mert le*arom (vagyis...), csak ezt a hisztit nyavalygást, annyira feleslegesnek tartom. Még is elvagyok, nem érzem a késztetést, ökölbe szorított kézzel, hogy ezért bárkit elküldjek melegebb helyekre.
  Másik kedvencem a “nagyon ráérek hogy kimenjek a Polgármesteri hivatal elé este nyolckor, hogy kifütyüljek” emberek halmaza. Ott állnak, ülnek, mászkálnak és közben üvöltöznek, meg elégedetlenkednek. Sétálnék egyet a városban, és ez van. Remek. Nekik sincs jobb dolguk. Nem baj, haza megyek és nézek egy filmet.
   Rinyálás, rinyálás... mindenhol. “Jajj... megszüntették a helyi járatokat, jajj mi lesz...” (ezt egy gimnazista). Sétálj! Ha Esztergom két legtávolabbi pontját vesszük alapul akkor is maximum 20-25 perc séta. Nem sok, ráadásul egészséges.

  Amúgy sajnos ez az elégedetlenség az országra nagy részben jellemző (tegyük hozzá, azért nem indokolatlanul), de hogy az embereknek nincs jobb dolga és csak szajkózni tudják a nyavalygásukat, ez borzasztó. Ha kicsi időt és minimális energiát fordítanának arra, hogy a körülményekhez képest felmérjék a lehetőségeiket és azokat maximálisan kihasználják, akkor jobb dolguk/dolgunk lehetne. Emellett persze lehet foglalkozni a közhasznú dolgokkal (kell is), mert ettől is jobbá tehetjük, megkönnyíthetjük helyzetünket, de ésszel, intelligens emberek módjával.

   De ha már ennyire megy az oltás, meg a elégedetlenséggel megspékelt hiszti akkor ilyenkor, amikor az ember, a nép, az ott élők szavazhatnak, kifejthetik véleményüket, akkor menjen el és szavazzon. Végre valami viszonylag értelmeset tehetnek, nem pedig csak osztaná ismerőseivel a magasröptű gondolatait. De úgy látszik nem mindenki gondolja így, mivel kevés volt a szavazat.

   Nem mentem szavazni. De nem is elégedetlenkedek folyton. Nem fárasztom az embereket a hülyeségekkel, nem állok ki és skandálok a téren, mint a fába szorult féreg. Én nem, de aki igen az legalább akkor ment volna el szavazni. Most meg majd megint sír a szája.

  Persze nagyon minimálisan megértem ezeket az embereket, vagyis inkább sejtem miért van ez. Nekem is van véleményem, hogy mi nem jó, mi lehetne jobb. De ezt majd egy másik post-ban.