Valljuk be, a Youtube már nem az, aminek indult. Érthető módon egy olyan oldal lett belőle, ami mindenki érdekeit előrébb helyezi, mint a felhasználóét, hogy minden kis bevételforrásban meg tudjon kapaszkodni. Nem azért használja mindenki, mert olyan jó, hanem mert monopolhelyzetben van. Persze vannak alternatívák mint az indavideó meg hasonlók, de ezeket kétlem, hogy bárki komolyan tudja venni.

Most, hogy bejött a magyar youtube elméletileg örülni kell, gyakorlatilag meg mi csak annyit veszünk majd észre, hogy lassan minden videó elején át kell ugrani egy hirdetést és megtalálni az X-et a kicsit felugró ablakon, ami belekontárkodik a videóba. Meg, hogy .hu-val is működik már az oldal, hurrá.

Továbbra is le fogják tiltani az általunk összevágott videó zenéjét, hacsak nem mi énekeljük fel. Nem mintha bármilyen bevételtől elesnének. Továbbra is lesz egy rakat videó, amit itthon nem lehet elérni, ki tudja épp milyen misztikus és végeláthatatlan szerzői jogok miatt. Továbbra is itt fogja minden igénytelen ember a zenét hallgatni, holott a minősége többnyire fülsértő. A durvább fajta továbbra is DJ pultnak használja a házibulikban. Ezt rakb be, nagyon nagy! Jól van akkor majd utána, de utána én jövök! Nem-nem, én voltam itt hamarabb! - és gyakorlatilag el sem mozdulnak a laptop elől a buli végéig. Na de, kicsit elkalandoztam. Azt akartam csak mondani, hogy a youtube továbbra is az internet egyik legnagyobb pöcegödre lesz, ahol a videók 1%-a vállalható, hisz ami a találatok között az első oldal után van, az veszett ügy. Oda semmilyen épeszű ember nem teszi be a lábát. Nem akarod tudni miféle szörnyű dolgok élnek ott.

            De egyet se féljünk, tudok egy megoldást. Ha valakinek van sok-sok milliója, befolyása a kiadóiparban és tud néhány jedi elmetrükköt, akkor garantálom, hogy ez a befektetés százszorosan visszahozza az árát. Egy honlap, ami nem csak megtörné a youtube egyeduralmát, hanem elfeledtetné is azt.
            Első lépés, hogy a világ összes kiadójával megegyezünk. Ez a legnehezebb része, itt mind a három, de főleg az utolsó dologra szükségünk lesz, ha nem sikerül meggyőznünk őket, hogy ez nekik is jó. Ez azért kell, hogy minden felkerülhessen és ne forduljanak elő olyan röhejes dolgok, hogy ha mondjuk rákeresünk Bob Dylan mester Blowin in the wind című remekművére, akkor az ne legyen fent, csak egy tucat feldolgozás helyette.
            Ha már itt tartunk, akkor most végeztem egy közvélemény-kutatást magamban. Ez volt a kérdés: Ön gyorsan meg akar hallgatni vagy osztani egy számot, rákeres a youtube-on, de nincs fent, mit tesz?
A válaszok a következőképpen alakultak:

  • 45% - Nem érdekel, annyiban hagyom
  • 25% - Letöltöm illegálisan
  • 25% - Rákeresek máshol
  • 5% - Szidom a youtube anyját
  • 0% - Megveszem a számot legálisan


            Mindegy, akkor az első lépés megvan. A második, hogy nyugodjunk meg és fújjuk ki magunkat, a nehezén már túl vagyunk. Ezután készítjük el a honlapot, ami a következőképpen néz ki: két részre van osztva, és minden rész még kettőre. Az első felosztás a következő: zene és videó. Erre azért van szükség, mert bár videómegosztó oldal, rengetegen csak a zene miatt jönnek, hogy hallgassák. Arra pedig egy soundcloud szerű megoldás sokkal logikusabb. Nem kell videó hozzá, ami sokat tölt, elég csak az mp3, ami viszont jó minőségű és nem kell a videó 240p-jéhez igazodnia. Az első lépésből következik, hogy minden album fent lenne, szabadon lehetne hallgatni, pénzért le lehet tölteni és oldalt még hirdetések is vannak. Már több a bevétele a kiadónak, mint a torrentekből. Szóval, has rákeresünk egy számra nem fog kidobni ezret, amiből szinte mind valami kislány, aki gitárral kisérve elkornyikálja, hanem az igazit és hamisítatlant adja ki, kifogástalan minőségben.
            A videókat is két részre bontjuk (ez a második bontás a zenéknél nem olyan fontos). Méghozzá lesz hivatalos és felhasználói részleg. Egyrészt azért, hogy a sok szenny és mocsok kordonban legyen, mint például amit Lakatos Jakab tölt fel arról, hogy a haverja elköp az út másik oldaláig, egy olyan telefonról fényképezve, aminek a képminősége még a vakoknál is fizikai fájdalommal jár.

A hivatalos oldalon ott lesz minden klip, lehetőleg jó minőségben. A tv-adók akár a műsoraikat és sorozataikat is felrakhatják, ahogy gondolják. A másik oldalon meg a felhasználói tartalmak lesznek, amin nem tiltunk le hangsávot, csak mert a családi videó alá, ami megosztok a nagyival, beraktam a Sexy and I know it című klasszikust. Maximum ott lesz egy link, hogy amúgy itt megvehetem a számot, örüljek.
            A kezdeti szakaszban nem kell annyi arcbamászó és kikerülhetetlen reklám és akkor mindenki átszokik, majd ha ez megtörténik, telenyomhatjuk mindennel, úgyis tűrik a felhasználók, mivel nem lesz más alternatíva (addigra a youtube tönkremegy). Persze a mi dicsőségünk is leáldozik azzal, hogy a felhasználókat hülyére vesszük csak azért, mert megtehetjük. De addig bőven megszedjük magunkat. Tessék bárki szabadon felhasználhatja az üzleti modellt, nem fogok perelni.

            Persze én sem élek álomvilágban, ez csak ez utópia. Viszont az mindenki számára világos, hogy ha egy dolognak nincsen konkurenciája, akkor az bármit megtehet, továbbra is használni fogjuk.

            Csak az a baj, hogy ezzel ők is tisztában vannak.