Zseniálisak a kommentek internetszerte. Mindenki nyafog és szapul. Hogy már nem az, mint régen. Hogy milyen szép is volt, amikor még neked fizettek, hogy kimenj és egy negyed színpad volt csak. Hogy képzeli egy üzleti vállalkozás, hogy fejlődött és, hogy nem egy színpad van tízezres tömegeknek? Az egész üzleties. Az ám. De régen csak pár ezer forint volt. Igaz, hogy azóta sokkal drágább fellépők jönnek, és sokkal többen. Meg ugye többen vannak, több dolog kell és több ember, és infláció is volt. Ez sem elég. Még a diákok is képesek azzal az érvvel előálni, hogy drága. Pedig 23-ért egy Sziget, minden csak nem drága. Mondjuk olcsó. Ennyi pénzből kimész két koncertre a Puskásba, és annak még a hangulata sem ilyen jó. Sebaj itt sem állnak meg. Az előadók. Senkit sem ismer senki. Mondjuk nem is csoda, ha az emberek nagy részének elég a juventus meg a danubius. Vagy class Fm, vagy mik vannak. Akkor ne csodálkozzon senki. Lehet, hogy azt ordibálni, hogy senkit nem ismerek, de az inkább a szegénységére mutat rá. Nem a pénzbelire. Főleg az internet korában. Sok a külföldi. Ez szörnyű. Mert ők egy külön faj. Csészealjakkal jönnek és elrabolják az asszonyaink. Meg hangos is amúgy. Ezt el is hiszem. De azt nem, hogy otthon aludni sem lehet tőle. Vagy nem lehet kibírni egy hétig.

Nem azt mondom, hogy a Sziget tökéletes, de van pár berögződött érv és mindenki azt ismétli. Persze ezek általában olyanok, akik nem mennek ki, csak úgy megmondják otthonról a frankót. Tisztelet a kivételnek. Mint amikor az öreg Józsi bácsi a kocsmában mindenkinél okosabb, mert nézi a híradót és az elég, hogy mindent átlásson ami a világban folyik.

Lehet, hogy a legtöbb embernek a fesztiválokkal van baja alapból. Mert a Sziget a fesztiválok között jónak számít. De amúgy meg sokan mennek, sok pénzt költenek és jól érzik magukat az emberek. Jól járnak Gerendaiék is, meg az emberek is. Ezt amúgy érdemes elolvasni. Ne ringassuk magunk tévhitbe, hogy ez közszolgálat. Ez egy üzleti vállalkozás, és amíg nyereséges és azok az emberek, akik igénybe veszik elégedettek, addig nem értem, hol lenne támadható az egész.