Ki a fene követi, hogy mit mivé neveztek át, de tényleg. Mindenki hallotta, hogy lesz ilyen, de csak legyintett rá, oké majd lesz. Aztán meg most nem győzünk meglepődni, hogy ezt sem így hívják, meg azt sem. Nem olyan régen el kellett mennem valahova, és annyit tudtam, hogy a Roosevelt tér közelében van. Kicsit meg is lepődtem a villamoson, amikor nem volt ilyen nevű megálló. Tudtam, hogy ezen a vonalon van, mert jártam már ott, csak régen. Rossz helyen is szálltam le, de legalább sétáltam egy jót.

                A Moszkva tér, Széll Kálmánra való digifejlődésével persze tele volt a sajtó. Most már mindenhol az új név virít, de még mindig Moszkva térnek hívja mindenki. Megszokás is , de valahogy úgy van meg a tér kissé retros hangulata. Tudom, hogy régen Széll Kálmán tér volt és aztán lett Moszkva, de nagyjából azóta nem is újították fel, úgyhogy nem tudom én mennyire lennék elragadtatva, ha egy ilyen hely viselné a nevem. Nagyon kényelmesen arra fogták, hogy a nép akarta így. Persze azt nem rakták hozzá, hogy a kisebbik része. De minden intézkedésre, amit pár ember akar, már rá lehet ezt húzni. Okos.

Térjünk vissza a Roosevelt térre. Oké nem magyar az ürge, de akkor is valahogy tetszetős és kissé formabontó név volt, viszont a Széchenyi tér nem túl egyedi. Minden második teret így hívnak. Csak Budapesten ez lett a harmadik. Akkor már adjanak neki olyanról, aki megérdemli, de még nem volt róla elnevezve semmi. Vagy legyen Alekosz tér. A hülyeség legalja amúgy az, hogy Tarlós megnyugtatta a felháborodott Roosevelt unokát, miszerint máshol meg majd átneveznek egy teret Roosevelt térre. Jaj. Az Elvis tér meg nagyon cool, de valahogy nem állna rá a szám. Viszont majd ha én is ott leszek a pesti vezetők közt, elnevezek egy teret a kedvenc zenekaromról. Persze tudom, Elvis sokat tett a magyarokért meg minden, és nem is tudták, hogy zenész volt. Aztán ott van a Ferihegy, de még sorolhatnák.

Mindegy is, inkább vonatkoztassunk el attól, hogy mit mivé keresztelnek át, mert az ízlés és meggyőződés kérdése, hogy kinek mi tetszik. Inkább ennek az egész mizériának a létjogosultsága kérdéses. Az utcáknak, tereknek azért van neve, hogy könnyen megjegyezzük és segítsék a tájékozódást, minden más funkciója (tiszteletnyilvánítás…) másodlagos, és az átnevezésekkel a másodlagos funkciót rendelik alá az elsődlegesnek. Mert tök jó, hogy most már más tiszteletére van elnevezve, aki lehet, hogy jobban megérdemli (bár többnyire már nem él, úgyhogy nem okoz neki túl nagy örömöt, viszont a fejesek úgy érezhetik, hogy nyomot hagytak és jobbá tették a világot), de egy átlagembernek inkább az fog feltűnni, amikor emiatt eltéved, vagy új térképet kell vennie. Mert neki mindegy mi a tér neve, az a lényeg, hogy segíti a tájékozódást.

Arról már ne is szóljunk, hogy az egész sok-sok millióba kerül, ami lehet még így is aprópénz egy pesti önkormányzatnak, de akkor is mehetne értelmesebb helyre. Mondjuk az egyik átnevezett teret nem átnevezni belőle, hanem kicsit kipofásítani. Másfelől meg azt sugallja, hogy ha ilyen felesleges baromságokra van pénze Budapestnek, és ideje az önkormányzatnak, akkor minden tökéletes a városban. Pedig nem.

Szóval attól, hogy a bibircsókos szomszéd öregasszonyt átneveztetem Angelina Jolienak még nem lesz szebb, de legalább sok időm és pénzem elmegy, és a régi ismerősei sem fogják megtalálni facebookon. De amúgy meg, nincs jobb dolgom?